banner
Dom/Vijesti/ Detalji

Da li istrošenost mašine za pakovanje ima veliki uticaj?

Feb 28, 2022

Istrošenost opreme mašina za pakovanje


Fizičko trošenje tokom upotrebe opreme uključuje normalno habanje i neuobičajeno habanje uzrokovano skladištenjem, nepravilnom upotrebom i korozijom prirodnim silama (prouzrokovanom teškim radnim uslovima). Rezultat habanja mašine za pakovanje, obično se manifestuje kao:


(1) Promijenite originalnu veličinu dijelova i komponenti koje čine opremu. Kada se u određenoj mjeri istroši, čak će promijeniti geometriju dijelova i komponenti.


(2) Promjena prirode međusobne saradnje između dijelova i komponenti, što rezultira labavim prijenosom i smanjenom preciznošću i performansama.


(3) Oštećenje dijelova, ili čak oštećenje drugih dijelova povezanih s njim zbog oštećenja pojedinačnih dijelova, što rezultira oštećenjem cijele komponente, što rezultira ozbiljnim nesrećama.


Faze istrošenosti opreme mašina za pakovanje


U normalnim okolnostima, tokom upotrebe opreme, habanje delova i komponenti ima određena pravila koja se grubo mogu podeliti u tri faze:


Prva faza: početna faza habanja (također se naziva faza rada-u habanju). U ovoj fazi, makro-geometrija i mikro-geometrija (hrapavost) svakog dijela i površine komponente opreme moraju pretrpjeti značajne promjene. Razlog za ovu pojavu je što u procesu obrade i proizvodnje, bez obzira na vrstu precizne obrade, površina dijelova i dalje ima određenu hrapavost. Kada se međusobno spajaju radi relativnog kretanja, kao što je trošenje grubih površina zbog trenja. Stopa habanja u ovom trenutku je vrlo brza, a količina i vrijeme habanja zavise od hrapavosti dijelova. Ovaj fenomen se generalno javlja kod generalne montaže i puštanja u rad proizvodnje i popravke opreme, kao i fazama puštanja u rad i početne upotrebe tokom perioda puštanja u rad i početne upotrebe.


Druga faza: Nakon što se površina relativnih pokretnih dijelova i komponenti istroši i istroši, habanje ulazi u drugu fazu, odnosno u normalnu fazu habanja. Tokom ove faze, ako radni uslovi delova ostaju nepromenjeni ili se vrlo malo menjaju, količina habanja se povećava konstantnom brzinom tokom vremena. To znači da se u normalnim okolnostima dijelovi i komponente troše vrlo sporo. Kada istrošenost dostigne određeni nivo i dio ne može nastaviti s radom, vrijeme u ovoj fazi je vijek trajanja dijela.


Treća faza: faza jakog habanja. Pojava ovog stadijuma često je posledica činjenice da su delovi dostigli svoj životni vek i nastavljaju da se koriste, što narušava normalan odnos habanja, pogoršava habanje i naglo povećava količinu habanja, što za posledicu ima značajan pad u tačnost, tehničke performanse i efikasnost proizvodnje mašina i opreme. Na primjer, međusobno trenje između osovine i kliznog ležaja na mašinskoj opremi, u normalnim okolnostima, odvojeno je fluidom ili polu{0}}u međusobnom spoju, tako da oni ne dodiruju direktno trenje. Kada se vratilo ili ležaj istroše do određene mjere i nastave da se koriste, količina ulja ili masti će biti nedovoljna zbog povećanog zazora, a trenje tečnosti će izgubiti svoj učinak, uzrokujući direktno trenje između osovine i ležaja , a habanje će se pogoršati.


Poznavajući ovaj zakon, možemo učiniti početnu fazu habanja što je moguće kraćom, normalnu fazu habanja što je moguće dužom i izbjeći ozbiljno habanje. Početna faza habanja je kratka, što ukazuje da su dijelovi i komponente opreme dobrog kvaliteta.


Moglo bi vam se i svidjeti